20.12.11

PARAULES DEL BISBE MORGADES DEDICADES A PUIG-AGUT EN UNA VISITA PASTORAL



És ben sabuda la inspiració i participació activa del bisbe Josep Morgades en l’edificació del nostre santuari dedicat al Sagrat Cor. La seva presència en la col·locació de la primera pedra així com en la benedicció de l’edifici quan es va obrir al culte, actes que va presidir, són moments ben destacats del protagonisme del prelat en els primers anys de Puig-agut. Així, no és gens sorprenent que, en la seva visita pastoral a la parròquia de Santa Maria de Manlleu del 12 de març de 1888, dediqués unes paraules al nou temple. És interessant de recollir-les per deixar testimoni d’un bocí més de la seva història:
“Obert ja al culte públic, la capella dedicada a Puig-agut al Sagrat Cor de Jesús, a la Verge Santíssima de Lourdes i a S. Josep. Fins que altra cosa es determini, quedarà depenent d’aquesta Parròquia, havent-se de posar d’acord l’encarregat d’ella amb el rector de la mateixa per a la celebració de funcions , col·lecta d’almoines, examen de comptes, etc., etc., per exigir-ho així el bon servei malgrat la omnímoda confiança que ens mereix l’encarregat actual D. Ramon Madirolas, el zel del qual, pietat i desinterès, no menys que al del Sr. de Parrella i Sr. Niubò es deu principalment l’erecció d’aquest Temple d’expiació  del qual nosaltres prometem grans resultats i beneficis a favor de tota la comarca i a major glòria de Déu, de la seva Mare Santíssima i Sant Josep”
Aquestes paraules eren anotades quan tot just feia dos anys de la benedicció del temple de Puig-agut. S’hi apunten les primeres normes de funcionament bàsic així com el protagonisme dels seus promotors entre els quals, és clar, hi havia Ramon Madirolas.

Joan Arimany i Juventeny

Font: Arxiu Parroquial de Manlleu. “Llibre de visites pastorals, 12 de març de 1888”
Foto: Vista del santuari de 1920. Es destaca el monument al bisbe Morgades damunt d’un pilar (Foto Lluís Coll. Arxiu Biblioteca Municipal de Manlleu)