16.12.08

LA PRIMERA PEDRA DEL SANTUARI DE PUIG-AGUT

El 29 de desembre d’aquest 2008 es compliran els 125 anys de quan es va col·locar la primera pedra de l’emblemàtic santuari manlleuenc de Puig-agut. Encara que és prou sabut, cal recordar que la construcció del nostre santuari es deu a Ramon Madiroles, un manlleuenc que va ser home públic, polifacètic i emprenedor. Al llarg de la seva existència el trobem relacionat i plenament compromès en nombroses iniciatives locals, de les quals algunes han arribat als nostres dies adaptades a les necessitats actuals; uns exemples són l’Hospital Sant Jaume, el col·legi del Sagrat Cor, la Joventut Catòlica, de la qual procedeix l’actual Teatre Centre i l’afer que avui ens ocupa, com és el promoure i dur a terme la construcció del santuari de Puig-agut. D’aquesta efemèride tenim una crònica gràcies a la recopilació feta pel nét de Ramon Madiroles, Joan Madirolas i Bertrana, i també del ressò que en van fer publicacions de l’època com El Correo Catalán, Revista Popular, Àncora de Mallorca i el Butlletí Oficial del Bisbat de Vic.

La crònica ens diu que era el dia 29 de desembre de l’any 1883, a les 11 del matí, quan el bisbe Morgades arribava a la cruïlla de la carretera de Sant Martí i el camí veïnal de la masia de Madirolas, on va ser rebut amb una salva de trabucs i fusells a càrrec del sometent i mossos d’esquadra. Acompanyat fins a la casa pairal de Madirolas, allà va ser complimentat per les diferents comissions convidades i especialment pels membres dels ajuntaments de Manlleu, Torelló i Santa Maria de Corcó, els tres municipis que termenejen en el lloc escollit per edificar el santuari. Tot seguit, amb acompanyament d’orquestra, la comitiva es va traslladar al punt més elevat del terme de Manlleu per a la col·locació de la primera pedra, on el bisbe va procedir a la seva benedicció i a introduir un tub en un forat del centre de la pedra, on hi havia l’acta de l’esdeveniment amb la signatura d’alguns dels presents, un exemplar de la Revista Popular i El Correo Catalán d’aquella data i algunes medalles. Es va cloure l’acte amb el parlament del bisbe Morgades, noves descàrregues del trabucaires i l’acompanyament de l’orquestra.

Sabem també que es va obrir una subscripció que van encapçalar els tres propietaris dels terrenys de l’entorn en el qual s’havia d’edificar el santuari i segueix una llarga relació de donants, entre els quals hi havia el bisbat de Vic, l’Ajuntament de Manlleu, diferents industrials de la vila i altres persones. Es van recaptar fins a 2.229 duros durant els primers tres mesos.

Fins aquí la informació que ens ha arribat de l’inici del santuari de Puig-agut.

Àlex Roca